13 Mart 2008 Perşembe

Türkiye'nin sembolü lale olmamalı!


Bildiğiniz gibi Türkiye 2000 yılından beri logo olarak laleyi kullanıyor. Dünyada herhangi birine lale deyince aklına gelen ilk şeyi sorsanız Hollanda der, hatta Türkler için de durum aynı bence. Başka bi ülkeyle özdeşleşmiş bir sembolü nasıl kendi sembolümüz olarak kullanabiliriz ki? Tamam lale aslında bir Anadolu bitkisi, Hollandalılar zamanında bu bitkinin soğanlarını alıp alıp ülkelerine götürmüş ve bu bitki Hollanda'nın sembolü haline gelmiş. Lalenin aslında bir Türk bitkisi olduğunu dünyada bizden başka bilen mi var sanki, tutmuşlar bi de bunu logo yapıyorlar! Önemli olan insanların kafasındaki algınızdır, e Türkiye denince de kimsenin aklına lale gelmediği aşikar.E bu ne perhiiz bu ne lahana turşusu!

1 yorum:

Melike Demirbağ Kaplan dedi ki...

Lalenin bize kıyasla Hollanda ile çok daha fazla özdeşleşmiş olması konusunda tamamen katılıyorum. Yalnız Türkiye'nin logosu olarak kullanılmasının nedeni bu bitkinin anavatanının Türkiye olmasından farklı bir şey bildiğim kadarıyla. Lale Türk-İslam sanatının en önemli ikonlarından birisi (çini, tezhib vb.), bunun nedeni de lale kelimesi ile Allah kelimesinin Arapça yazılışlarındaki benzerlik. Bu nedenle Osmanlı sanatçıları Allah'a yönelik duygularını lale figürü üzerinden göstermeye çalışmışlar ve bu nedenle Osmanlı eserlerinin bir çoğunda lale en dikkat çeken figür olmuş.

Ha önemli olan tabii bunu sokaktaki Ukrayna vatandaşı biliyor mu? Orası ayrı :) Ben kişisel olarak laleyi seviyorum, ama gerçekten sıradan yabancılar bundan ne anlıyorlar, ya da anlamıyorlar, ona bir bakmak gerek, kesinlikle haklısın.